Waypoint
twenterand
vrij van verslaving
Menu

BLOG // (Gast)vrijheid

Twenterand | 25 juli 2019

Den Ham – een plezierige ontdekking. Dat staat op de borden als je ‘mijn’ dorp binnenrijdt. Oftewel; mooi dat je er bent en blijf vooral even hangen. Zo op het oog dus een heel gastvrij en vriendelijk dorpje, in het oosten des lands. En dat is het ook wel, hoor, maar toch een kanttekening.  

Sinds een aantal jaren mag ik Hasan mijn vriend noemen. Hasan is een vluchteling uit Syrië die na veel reizen en diverse omzwervingen in Den Ham is ‘geplaatst’. Deze Hasan had natuurlijk nog nooit van Den Ham gehoord. Waar begin je dan als je in zo’n onbekend dorp terechtkomt en de taal nog maar zeer mondjesmaat spreekt? Ondernemend als hij is heeft hij de fiets gepakt en is hij naar de lokale voetbalvereniging gegaan. Na een aantal keren vroeg hij of hij hier ook kon voetballen – en dat kon. Maar veel verder dan dat (op een paar contacten na) kwam hij niet. Als ultieme poging is hij meerdere malen met zijn zoontje door Den Ham gaan lopen en fietsen in de hoop dat mensen hem zouden aanspreken of op z’n minst begroeten. Maar dat doen wij Hammenaren blijkbaar niet.  

Toen ik met Hasan bevriend raakte (alle credits aan mijn vrouw, die in contact kwam met de vrouw van Hasan), vertelde hij mij dat hij na twee jaar bijna de moed had opgegeven en wilde verhuizen naar een grote stad. Daar werd ons dorp wel even flink een spiegel voorgehouden! Zo gastvrij zijn wij blijkbaar helemaal niet. Als ik de berichten in de media (lees ook sociale media) moet geloven, zijn wij Nederlanders inderdaad niet zo’n fan van gasten. Laat staan van gasten die hier niet thuishoren. Mensen die dit land niet zelf hebben opgebouwd. Wij hebben het volle recht op Nederland, dat hebben we zelf dik verdiend. O wee als iemand de vruchten van ons landje wil plukken. Nee, dat zijn dan echte gelukszoekers. Mensen die op zoek zijn naar geluk...  

Waar ben jij eigenlijk naar op zoek? En wat zoek ik zelf? Zijn we niet allemaal gelukszoekers? Ik ben ervan overtuigd dat je pas echt (gast)vrij bent als je volop kunt delen en niet vastzit aan vooroordelen, materialisme of andere individualistische neigingen. Wij kunnen nog heel wat leren van onze Syrische landgenoten. Het valt niet mee om bij hen thuis een maaltijd af te slaan… Ben jij (gast)vrij? 

Jordi Voort is organisatorisch coördinator bij Waypoint Twenterand. Samen met collega’s en vrijwilligers zet Jordi zich in om het ontstaan, de instandhouding en het terugkeren van verslaving te voorkomen door middel van preventie en nazorg.