Waypoint
twenterand
vrij van verslaving
Menu

BLOG // Verslaving door het oog van de camera

Twenterand | 2 mei 2019

Het is hip om tv-programma’s te maken over verslaving. Die conclusie trek ik als ik onderuitgezakt op m’n iets te ver doorhangende bank langs de diverse zenders zap. Tygo duikt onder in de wereld van de GHB (NPO3), RTL4 komt wekelijks met ‘Verslaafd!’ en Beau van Erven Dorens scoort hoge kijkcijfers met Het Rotterdam Project.

Het geeft mij altijd een dubbel gevoel: het commercialiseren van iemands leed. Aan de andere kant ben ik toch vooral erg blij dat er aandacht wordt gegeven aan de verslavingsproblematiek. Ook al gaat het dan soms wat ongenuanceerd of kort door de bocht; de vinger wordt wel op de zere plek gelegd, en dat is goed.

Vooral ‘Het Rotterdam Project’ ontvangt lovende reacties van zowel kijkers als hulpverleners. Met name het feit dat ditmaal ook een verslaafde dakloze meedoet, rekent op veel goede respons: ‘Waarheidsgetrouwer, want de helft van de daklozen is verslaafd aan drugs, drank of zware medicijnen.’ Het is pijnlijk maar ook zo herkenbaar (vanuit de Waypoint-praktijk) om te zien hoe zijn verslaving de 43-jarige Patrick volledig in z’n macht heeft. Patrick is zichzelf niet meer. Allang niet meer. Hij leeft al zestien jaar op straat en is verslaafd geraakt, nadat zijn vrouw zelfmoord pleegde. Uit de reacties op sociale media blijkt dat Patrick mensen het gevoel geeft dat het iedereen kan overkomen. En zo is het ook. Ons leven is niet maakbaar. Wat ik wel geloof, is dat wij gemaakt zijn om vrij te zijn. In Galaten 5 lezen we het volgende: ‘Broeders en zusters, u bent geroepen om vrij te zijn. Misbruik die vrijheid niet om uw eigen verlangens te bevredigen, maar dien elkaar in liefde, want de hele wet is vervuld in één uitspraak: “Heb uw naaste lief als uzelf”.' Ben jij vrij?

Jordi Voort is organisatorisch coördinator bij Waypoint Twenterand. Samen met collega’s en vrijwilligers zet Jordi zich in om het ontstaan, de instandhouding en het terugkeren van verslaving te voorkomen door middel van preventie en nazorg.

Deze blog is eerder verschenen in De Oogst, het donateursmagazine van THDV waar Waypoint Twenterand een onderdeel van is.