Waypoint
bunschoten
vrij van verslaving
Menu

BLOG | Je bent welkom!

Bunschoten | 23 september 2019

Wat is hulp bij verslaving? Is dat zorgen dat iemand snel van zijn probleem wordt verlost? Of is dat een effectief traject van afkicken, behandelen en daarna klaar? Wat is hulp bij verslaving? Ik stel mijzelf regelmatig die vraag. Wanneer help ik iemand? Wat is helpen?

Laatst werd ik gebeld. Het was maandagochtend na een week vakantie. Het eerste telefoontje van die dag. Een huilende mannenstem: ‘Ik wil dit niet meer. Ik wil af van de drank en drugs in mijn leven. Ik ben er klaar mee om altijd maar te liegen, bedriegen en de schuld bij anderen te leggen. Ik doe het allemaal zelf. Ik wil veranderen. Kun je me alsjeblieft helpen?’

Ik zei: ‘Je bent welkom.’ En onbewust gaf ik op dat moment het voor hem belangrijkste antwoord. Geen afwijzing, geen oplossingen, geen trajecten. Hij mocht er zijn mét zijn problemen. De impact van mijn woorden besefte ik op dat moment nog niet.

Een paar uur later vertelde hij in een persoonlijk gesprek zijn verhaal. Deze oudere man had een lange geschiedenis van pijn en eenzaamheid. Een moeilijke jeugd, een zwaar huwelijk, een heftige scheiding, geen contact met zijn kinderen en jaren op straat geleefd. Hij had veel verkeerde en onverstandige keuzes gemaakt. En nu woonde hij in een sociale huurwoning in eenzaamheid. Met een groot gevoel van onveiligheid door burenruzies om hem heen. Hij kon zich niet herinneren dat iemand ooit gezegd had dat hij welkom was.

In de naam van onze koepelorganisatie Tot Heil des Volks (THDV) zit het woord helen. Bij Waypoint mogen wij contact maken met verslaafden. Ze mogen zich welkom weten. Verslaafden én hun naasten. Ze kunnen hun verhaal kwijt. We horen soms de meest moeilijke verhalen over afwijzing, misbruik, prostitutie, criminaliteit, enzovoort. Vaak al vanaf heel jonge leeftijd. We maken kennis met de pijn achter de verslaving. Contact hebben met deze mensen vanuit de liefde van Jezus werkt helend. Geduldig, zonder oordeel, liefdevol en met veel genade willen we luisteren. Werken in navolging van ons grote voorbeeld Jezus is niet altijd eenvoudig, maar geeft heel veel aan mensen. We vertellen mensen dat ze niet eerst hun leven moeten opschonen voordat ze geliefd en geaccepteerd zijn, maar juist dat ze mét hun verslaving en hun gedragingen welkom zijn bij Jezus. Zoals Jezus helend is in ons leven, zo mogen wij tot heil zijn voor hen.

Terug naar de man die mij belde. Voor het eerst voelde hij zich gezien. Hij is gemotiveerd en werkt aan zichzelf. Hij worstelt met zijn levenslange verslaving, maar voelt zich geliefd en geaccepteerd. Zo zien we bij veel mensen dat heil heel maakt. Jezus’ liefde maakt vrij.


Fred Nijenhuis
Coördinator Waypoint Bunschoten